Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Ruaje këtë postim

Çka është Multimedia?

loading...
Multimedia

Fjala multimedia thjeshte do te thote te jesh i gatshem te komunikosh ne me shume se nje menyre. Kjo nenkupton se edhe nese jeni te vetedijshem ose jo, ju vecme beni prezentime multimediale. Per shembull nese ferkoni temthat perderisa i tregoni dikujt se keni kokedhembje ose kur tregoni me gisht nga nje diagram ne tabele perderisa jeni duke folur me nje klase me studente, ju jeni duke perdorur multimedia per te arritur pikesynimin tuaj. Ne kete instance, ju jeni duke perdorur levizje ne lidhje me zerin. Pra multimedia eshte e gjitha per te komunikuar ne disa menyra.

Per shembull kompjuteri qe e perdorim eshte ne gjendje te ndricoje tekstin dhe te lshoj nje tingull alarmues kur ka ndonje problem. Eshte tashme multimedia kompjuter, dhe cdo gje tjeter eshte ceshtje e shkalles. Ne fjale te tjera, sa ma shume te jete ne gjendje kompjuteri te trajtoje zera, video dhe grafike, aq me mire do te duket paketa juaj multimediale. Termi multimedia fillimisht eshte perdorur nga institucionet te cilat kan udhehequr kurse te mesimit nga distanca, ne te cilat ata e kan derguar tekstin permes nje kombinimi te tekstit, televizionit, telefonit, audiokasetave dhe radios. Pra ideja e perdorimit te multimedias per edukim nuk eshte e re. Ajo cka eshte e re, eshte menyra se si ne tani i perdorim kompjuteret per te sjell keto gjera se bashku.
Nje aplikacion tipik multimedia eshte i karakterizuar nga tiparet e me poshtme:

    media te ndryshme qe posedon dhe perdoron
    perdorimi i teknologjise digjitale
    bashkeveprimi qe kerkon nga perdoruesi
    si dhe integrimi i zerit, imigjave, tekstit dhe informatave ne nje aplikim te paqepur.

Nje program multimedia eshte i dizajnuar per te perkrahur procesin mesimor. Multimedia ofron pervojen e degjimit. Ajo mund te jete interesante, motivuese, ekscituese dhe ndihmon studentet te arrijne kuptimin nemenyra te reja. Perdorimi i zerit, fotografise dhe videos lejon perdoruesin qe te vezhgoje situata te botes reale, gje e cila nuk eshte e mundur me metoda me konvencionale te instrukcionit. Gjithashtu eshte nje nivel shume i larte i bashkeveprimit. Shumica e paketave presin nga studentet qe te bejne zgjedhjen per ate se cfare ata deshirojne te bejne me pastaj dhe menyre ne te cilen ata deshirojne te punojne permes materialit. Ato nuk jane pasive por presin qe studiuesit te participojne ne menyre aktive.
Paketa multimedia duhet te perfshije tiparet e meposhtme ne siperfaqen e saj:

    Nje harte logjike per te lejuar studentet t'i qasen gjith informacionit
    Pyetje te shpeshta ne menyre qe te lejojne perdoruesin te testoje konceptin e tij per temen
    Nje forme e incizimit te akcioneve te studenteve.

Nuk ka nje model ose casje per dizajnimin e programeve per mesim dhe perkrahje te performimit me nderveprimin e multimedias. Por bashkeveprimi modern i teknologjise multimedia ofron mjedise unike per zgjerimin e programeve dhe ka kerkesa te dallueshme. Vecantia nuk e parandalon nevojen per te ditur me shume modele dhe teori te dizajnit instrukcionist tradicional. Ne te vertete, teknologjia multimedia e ben njohurine per teorine e dizajnit me te rendesishme se me pare sepse pa nje kontroll te ketij lloji, ka tendenca te punesoj teknologjine perciptazi, duke ushtruar zilet dhe fishkellimat per te krijuar programe me vlera me te pakta edukative.


qka eshte multimedia, cfare eshte multimedia, Multimedia shqip, ceshte multimedia, multimedia

Related Posts :